Starten bij de GGD in coronatijd
Maartje Heerkens | Vaste LICHT Professional | GGD Hart voor Brabant
Zojuist heb ik voor de zoveelste keer een zelftest gedaan. Niet alleen in de neus, ik heb ook meteen de mond meegenomen. Want stel je voor dat de zelftest niet goed werkt met deze Omikron-variant. Resultaat is negatief. Gelukkig. Doordat ik binnenkort bij GGD Hart voor Brabant aan de slag ga als interim communicatieadviseur voor LICHT merk ik dat ik meteen anders gefocust ben op de teststraten, vaccinatielocaties en het boosteren. Bij de teststraat kijk ik naar hoe het is ingericht en hoe de routing is en zie ik hoe op sommige locaties defensie is ingezet. Maar wat me vooral opvalt is hoeveel mensen er heel hard werken om het iedereen gemakkelijk te maken. Mensen die nerveus zijn worden gerustgesteld, er worden grapjes gemaakt, er wordt uitleg gegeven en kinderen krijgen een diploma. Wat fijn om in deze coronacrisis en onzekere tijd te ervaren dat je als mens behandeld wordt.
Testen, Traceren en Vaccineren
Omikron slaat om zich heen. Een groot aantal mensen heeft klachten en dat betekent dat er veel wordt getest. Van zelftests tot tests bij de GGD en bij de commerciële testbedrijven. Toch zie ik in mijn omgeving dat niet iedereen naar de GGD gaat om de positieve zelftest te bevestigen. Waarschijnlijk een landelijke trend, die vast ook gevolgen zal hebben voor de GGD. Welke gevolgen weet ik nog niet. Daar kom ik de komende weken vast en zeker achter. Dan heb je ook het onderwerp vaccineren en boosteren. Veel mensen die ik ken hebben zich wel laten vaccineren en ook een groot deel heeft de boosterprik gehaald. Maar over het vaccineren van kinderen hebben vrienden en kennissen met kinderen in die leeftijdsgroep toch nog hun twijfels. Ik vraag hen naar wat de reden hiervan is. Dit helpt me straks bij mijn werk als communicatieadviseur. Want hoe fijn is het om inzicht te hebben in de reden waarom, daardoor de vertaling te kunnen maken en mensen in hun zoektocht naar informatie te kunnen helpen een goede keuze te maken.
Gesprek met een ervaren collega
In de aanloop naar mijn project bij de GGD ben ik gaan praten met collega Vaste LICHT Professional Renate van Lierop. Zij is al geruime tijd aan de slag bij GGD Zuid Limburg en praat mij bij over het werk als communicatieprofessional bij een organisatie die dagelijks te maken heeft met corona. “Je merkt dat de maatschappij corona-moe aan het worden is. In het begin was nog weinig bekend en was de bereidheid om samen de schouders eronder te zetten groot. Berichten in de media waren minder kritisch en richtten zich zo veel als mogelijk op het positieve. Nu zijn de media en ook de mensen kritischer geworden. Als GGD ben je er voor alle inwoners. Je hebt begrip voor beide kanten. Maar het is echt balanceren. Wij vinden het belangrijk om de verbinding te leggen en in gesprek te gaan met verschillende partijen. Van kritische inwoners en groeperingen tot maatschappelijke partners. We willen iedereen zo goed mogelijk helpen en van informatie voorzien. Mensen met vragen en twijfels verwijzen wij naar vragenovercorona.nl. Via die site kan men informatie opzoeken, maar ook in gesprek met zorgprofessionals.”
Samenwerken en verbinden
We moeten er rekening mee houden dat corona niet meer weg gaat uit onze levens. De pandemie verschuift langzaam naar een endemie, waarbij geregeld zal moeten worden op- en afgeschaald. Samenwerking met de veiligheidsregio, GGD GHOR, andere GGD’en, partners en de omliggende gemeenten blijft van belang. De GGD’en treden steeds meer gezamenlijk naar buiten. Zij weten elkaar onderling goed te vinden en er is een landelijk GGD-overleg voor communicatie professionals. Een uniforme kernboodschap met een woordvoeringslijn geeft structuur en zorgt voor een duidelijk verhaal. Zeker in deze tijd is het belangrijk om samen een krachtig helder geluid te laten horen. Renate: “Samen met de andere GGD’en willen wij de goede informatie overbrengen, zodat een weloverwogen keus kan worden gemaakt. Dat doen we onder andere met persberichten, goede gedegen interviews in de lokale en landelijke media, campagnes in de wijken, berichtgeving op de sociale media en webcare.” Door verbinding te maken met andere gezondheidsprojecten binnen de GGD, met samenwerkingspartners en mensen in de wijken kunnen wij krachtige verhalen vertellen die tot de verbeelding spreken. En daarmee dragen we met communicatie bij aan de missie van de GGD: ‘Mensen gezonde kansen bieden om alles uit hún leven te halen’. Na een fijn gesprek en een goede voorbereiding kijk ik heel erg uit om te beginnen aan mijn eerste opdracht als Vaste LICHT Professional.
Vaste LICHT Professional